0-1 Yaş Bebeklerin Beslenmesi ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
0-1 Yaş Bebeklerin Beslenmesi ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
0-1 Yaş aralığında beslenme gelecekteki beslenme alışkanlıklarının kazanılmasında büyük öneme sahiptir.Çünkü beslenme anne karnında başlayan ve yaşantımız boyunca devam eden vücudumuzun ihtiyaçlarını karşıladığımız vazgeçilmez bir davranıştır. Çocukların sağlıklı büyümesi, gelişmesi ve vücudun normal çalışmasını sağlamak için gerekli besin öğelerini yeterli ve dengeli miktarda vücuda alıp kullanması sağlıklı beslenmenin temelini oluşturmaktadır. Yetersiz ve sağlıksız beslenme çocukların büyümesinde, gelişmesinde aksaklıklara neden olabileceği gibi; ileriki yaşlarda karşımıza çıkabilecek metabolik hastalıklar, bağışıklık sisteminde sorunlara ve otoimmün rahatsızlıklara davetiye çıkarabilir.
Anne karnında başlayan beslenmede fetüs vücudu için gerekli besin ihtiyaçlarını annenin depolarından sağlamaktadır. Yaklaşık 40 hafta (+,-2) haftalık süreç sonunda dünyaya gözlerini açan fetüs artık bir bebektir. İlk olarak tanışacağı besin mucizevi bir besin olan ilk 6 ay boyunca ihtiyaçlarını karşılayacak anne sütüdür. Anne sütünün bebekleri bir çok hastalıktan koruduğu bilinmektedir. Anne sütü bebeklerde bağırsak florası oluşumu açısından çok önemlidir. Bağırsaklar vücudumuzun kalesi, mikrobiyota da kalenin askerleridir. Bağırsakları vücudumuzun toprağı gibi düşünürsek bağırsaklar, sindirim sisteminden, bağışıklık sistemine, hormonlara, cilde, beyne kadar vücudun her bölümünü etkiler. Doğru mikrobiyota oluşumu için bebeklik ve çocukluk çağı önemlidir.
0-6 ay sadece anne sütü; bebeğimizin bütün ihtiyaçlarını karşılar.6. aydan itibaren bebeğin artan besin gereksinimini sadece anne sütü ile karşılanamaz anne sütü ile birlikte tamamlayıcı besinlere geçmemiz gereklidir. Tamamlayıcı gıdaya ne zaman geçeceğimizi anlamamıza yarayan 2 önemli unsur bulunmakta; bunlardan 1.si desteksiz oturma ,2.si ise itmek refleksidir.
6 Ay-1 yaş arası beslenme alışkanlığı kazandırma açısından da çok önemlidir. Damak lezzetini oluşması beslenmeyi reddetmemesi sosyal etkinlik olarak görmesi bebeği beslemede işimizi kolaylaştıracaktır. Peki bunlar için nasıl bir yol izlememiz gerekir. Bebeğin canlı olduğu çok aç ve çok tok olmadığı bir zamanda, bebeğe ,anneye veya bakıcıya uyan bir saatte ,annenin bakıcının veya ailenin öğünlerinin birinde başlanması beslenme alışkanlığı kazandırmada önemlidir.
Yaşta kaçınılması gereken besinler;
- Az pişmiş yumurta ve yumurtanın beyazı
- Pastörize edilmemiş sütten yapılmış peynir
- Hazır besinler (Çorba, salam,sucuk,meyve suları vb.)
- Çay, kahve, kola, gazlı içecekler
- Bal
- Çilek,kivi gibi alerjik meyveler ve sebzeler
- Şeker, tuz, çikolata ,kakao vb.
- İnek sütü
- Taneli ve yapışkan yiyecekler